Kuchnia Grecka

0
499
Rate this post

Autorem pierwszej w historii książki kucharskiej na świecie, która powstała  w 330 roku p.n.e., jest  Archestratos, a  tradycja kulinarna Grecji liczy sobie także kilka tysięcy lat. Grecy gotują i jadają, zdrowo i prosto, głównie ryby i owoce morza,  tuńczyka, barwenę, okonia, miecznika, sardynki, a z owoców morza krewetki, ośmiornice i małże, przyprawiane czosnkiem i sokiem z cytryny, pieczone z jogurtem i ziołami, gotowane w gęstym sosie pomidorowym lub jako dodatki do zup. Nie obchodzą się bez czosnku, liści winorośli, dużej ilości warzyw, zwłaszcza pomidorów, papryki i świeżych ziół. Znacznie mniej niż ryb, jada się w Grecji mięsa, a najpopularniejsze mięsne potrawy przyrządzane są z baraniny. Znany na świecie gyros, to zwykle baranie mięso przygotowane na pionowym ruszcie, opiekane dookoła, podawane na talerzu lub w placku pita, z przybraniem cacyki, pomidorem, cebulą i frytkami. Gyros po grecku, to nie tylko słowo,oznaczające potrawę, ale także czynność i jej nazwę – obrót, okrążenie.