Makarony

Makaron orkiszowy z cukinią

15 Wrzesień 2016
Makaron orkiszowy z cukinią

Makaron orkiszowy z cukinią, czosnkiem, oliwą, dużą ilością natki pietruszki oraz świeżo startym parmezanem. Siła smaku tkwi zazwyczaj w prostocie :)

.

Makaron orkiszowy z cukinią

.

Składniki (2-3 porcje):

  • 200-250 g makaronu orkiszowego- użyłam spaghetti
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 ml oliwy
  • 3/4 pęczka natki pietruszki
  • 1 cukinia
  • sok wyciśnięty z 1/3 cytryny
  • parmezan
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Czosnek oraz natkę pietruszki drobno siekamy, cukinię ścieramy na średnich oczkach. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, rumienimy. Dodajemy cukinię, podsmażamy ją przez kilka minut. Oprószamy ją solą oraz pieprzem, dodajemy natkę pietruszki oraz sok z cytryny. Mieszamy. Dodajemy ugotowany makaron, ponownie mieszamy. Przed podaniem posypujemy świeżo startym parmezanem.

DSC05751zzz

Inne przepisy z kategorii

2 Komentarze

  • Reply Sarna 16 Wrzesień 2016 at 08:08

    pysznie wygląda :) lubie takie lekkie makarony :)

    • W kuchennym młynie
      Reply W kuchennym młynie 16 Wrzesień 2016 at 08:20

      Dzięki! Cieszę się i mam nadzieję, że wypróbujesz :)

    Zostaw komentarz