Makaron vs. leczo | 2 sposoby na wykorzystanie kiełbasy z grilla

0
2136
Rate this post

Grill grillem, ale co zrobić z kiełbasą która została? Ciężko obliczyć ile sztuk wrzucić na ruszt, zazwyczaj smażymy więcej niż jesteśmy w stanie zjeść 🙂 Podpowiadam zatem jak wykorzystać kiełbasę na drugi dzień, by przygotować smaczny obiad.

Makaron vs. leczo

Przepis na leczo

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2-3 pętka kiełbasy
  • 1 puszka pomidorów/ można zastąpić świeżymi
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • suszona bazylia
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta chilli
  • oliwa do smażenia

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy posiekaną cebulę oraz czosnek, smażymy na lekko złoty kolor. Dodajemy pokrojoną cukinię oraz papryki, oprószamy je solą, smażmy dodatkowe 5 minut. Dorzucamy talarki kiełbasy, wlewamy pomidory z puszki oraz passatę. Całość doprawiamy papryką, cukrem, bazylią, chilli oraz pieprzem. Gotujemy przez ok 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Gotowe!

Przepis na makaron z kiełbasą

Składniki:

  • 250 g makaronu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 pętka kiełbasy
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 100 g sera feta
  • sól, pieprz
  • oregano
  • natka pietruszki

Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno pokrojony czosnek z cebulą, szklimy. Dodajemy pokrojoną cukinię oraz paprykę, doprawiamy solą. Smażymy przez kilka minut. Dorzucamy talarki kiełbasy, wlewamy passatę, całość doprawiamy pieprzem oraz oregano. Gotujemy przez 5 minut. Dodajemy ugotowany makaron, ser feta oraz natkę pietruszki, mieszamy.

Smacznego!