Makarony

Makaron z cukinią i łososiem

4 Czerwiec 2016
Makaron z cukinią i łososiem

Pełnoziarniste penne z dodatkiem cukinii, papryki, jarmużu i łososia, wzbogacone o ser feta i pestki dyni. Podano do stołu, zapraszam :)

.

Makaron z cukinią i łososiem

.

Składniki (3 porcje):

  • 200 g makaronu pełnoziarnistego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 cukinii
  • 3 garście jarmużu
  • ser feta
  • pestki dyni
  • 100 g wędzonego łososia
  • 3 łyżki oliwy do smażenia
  • papryka w proszku, oregano
  • sól, pieprz
  • cytryna

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek oraz cebulę. Podsmażamy na lekko złoty kolor. Dorzucamy pokrojoną w półplasterki cukinię oraz paprykę, doprawiamy papryką, oregano, solą oraz pieprzem. Smażymy przez ok 7 minut. Dodajemy poszarpane liście jarmużu oraz kawałeczki łososia, smażymy kolejne 2 minuty, aż liście nieco zwiędną.

Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię, całość mieszamy. Wykładamy na talerze, dodajemy fetę, pestki dyni, całość skrapiamy odrobiną soku z cytryny.

Smacznego!

Makaron z cukinią i łososiem

Inne przepisy z kategorii

Brak komentarzy

Zostaw komentarz