Makaron z cukinią, suszonymi pomidorami i fetą

0
1837
Rate this post

czyli prosty i błyskawiczny w przygotowaniu przepis na lunch, czy kolację we dwoje 🙂

Składniki (2 porcje):

  • 200 g ulubionego makaronu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • 1 cukinia, pokrojona w półksiężyce
  • sok z 1/2 cytryny + skórka z cytryny
  • ser feta, rozkruszony
  • kilka pomidorów suszonych z zalewy, pokrojonych
  • listki rukoli
  • sól, pieprz, papryka

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Cukinię oprószamy solą, pieprzem oraz papryką, odstawiamy na moment. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno pokrojony czosnek, a następnie cukinię. Całość podsmażamy przez 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy skórkę oraz sok z cytryny, smażymy przez kilka dodatkowych minut. Z soku z cukinii oraz cytryny wytworzy się delikatny sos.

Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię, mieszamy, wykładamy na talerze. Dodajemy pokrojone pomidory, listki rukoli oraz pokruszony ser feta.

Smacznego!