Makarony

Makaron z dynią i jarmużem

16 Marzec 2017
Makaron z dynią i jarmużem

Makaron z dynią i jarmużem, świeżo startym parmezanem, natką pietruszki, gorgonzolą i pestkami słonecznika.

.

Makaron z dynią i jarmużem

.

Składniki (2-3 porcje):

  • 200 g makaronu- użyłam tagliatelle
  • 200 g dyni pokrojonej w kostkę
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2-3 łyżki parmezanu
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 garście liści jarmużu
  • sól, pieprz
  • plasterki sera gorgonzola
  • pestki słonecznika

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na większej patelni rozgrzewamy masło z oliwą, wrzucamy posiekany czosnek, podsmażamy aż się lekko zarumieni. Dodajemy pokrojoną dynię, doprawiamy ją solą oraz pieprzem, smażymy pod przykryciem przez 10-15 minut (aż zmięknie), od czasu do czasu mieszając. Dodajemy parmezan oraz posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. Na patelnię przekładamy ugotowany makaron, jarmuż, zostawiamy danie na palniku przez dodatkowe 2-3 minuty, aż liście nieco zmiękną. Mieszamy. Przed podaniem dodajemy ser gorgonzola oraz uprażone pestki słonecznika.

Gotowe!

Makaron z dynią i jarmużem Makaron z dynią i jarmużem

Inne przepisy z kategorii

1 Komentarz

  • Reply Cukry Proste 16 Marzec 2017 at 16:52

    Obiad idealny:)

  • Zostaw komentarz