Makarony

Makaron z krewetkami, cukinią i kolendrą

18 Listopad 2017
Makaron z krewetkami, cukinią i kolendrą

Makaron z krewetkami, cukinią i kolendrą z dodatkiem mleka kokosowego, curry i kurkumy.

.

Makaron z krewetkami, cukinią i kolendrą

.

Składniki:

2 porcje

  • 120 g makaronu
  • 100 g krewetek
  • 1 cukinia
  • 50 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki świeżo posiekanej kolendry
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/3 łyżeczki curry
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz
  • parmezan lub granda padano

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na większej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy 2 starte ząbki czosnku, pokrojoną w kostkę cukinię oraz fasolkę. Doprawiamy solą, pieprzem, curry oraz kurkumą. Smażymy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Warzywa zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy posiekaną natkę pietruszkę oraz kolendrę. Pozostawiamy na ogniu przez dodatkowe 5 minut.

Na drugiej patelni rozgrzewamy masło z łyżką oliwy, dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku oraz krewetki. Całość smażymy przez 10 minut, na końcu oprószając solą i pieprzem.

Makaron mieszamy z sosem, warzywami oraz krewetkami. Przed podaniem posypujemy startym serem oraz dekorujemy świeżymi listkami kolendry.

Smacznego!

Makaron z krewetkami, cukinią i kolendrą

Inne przepisy z kategorii

1 Komentarz

  • Reply Zuza 18 Listopad 2017 at 21:02

    krewetki i cukinia.. mniam, nic więcej nie potrzebuję:)

  • Odpowiedz na „ZuzaAnuluj