Po miesięcznej przerwie, na stole ponownie ląduje makaron. Uwielbiam pasty pod każdą postacią, aż sama się dziwię, że tak długo wytrzymałam bez ulubionego dania. Zasiadajcie więc do stołu, czeka na Was porcja calamari z łososiem, fasolką szparagową i papryką w kremowym sosie z gorgonzoli.

Składniki:

  • 200 g fasolki szparagowej
  • 1 papryka
  • 1 łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 350-400 g ulubionego makaronu
  • 100 g sera gorgonzola
  • 100 g wędzonego łososia
  • 2 łyżki śmietany
  • 4 łyżki wody z ugotowanego makaronu
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Czosnek drobno siekamy, paprykę kroimy w paseczki i podsmażamy na roztopionym maśle. Dorzucamy fasolką, całość smażymy przez kilka minut. W drugim rondelku przygotowujemy sos: śmietanę, wodę z makaronu i pokrojone kawałeczki gorgonzoli roztapiamy, na koniec dodając posiekaną natkę pietruszki. Do odcedzonego makaronu dodajemy warzywa, kąski łososia oraz sos, całość dokładnie mieszamy.

Smacznego!