Makaron z pomidorkami, rukolą i fetą

0
2003
Rate this post

Uwielbiam za prostotę, małą ilość składników oraz szybkość przygotowania. Danie idealne na ciepłe dni oraz gdy ilość czasu do gotowanie czasami trzeba skrócić do minimum 😉

Makaron z pomidorkami, rukolą i fetą

Składniki (4 porcje):

  • 350-400 g makaronu (użyłam farfalle)
  • 4 kiście pomidorków koktajlowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy do smażenia
  • 2 garście pestek słonecznika
  • 3 garście świeżej rukoli
  • 100 g sera feta
  • sól, pieprz
  • suszona bazylia

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie (zostawiamy ok 5 łyżek). Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno posiekany czosnek, podsmażamy aż nieco się zezłoci. Dodajemy pomidorki pokrojone na połówki, doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Całość smażmy ok 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Wlewamy na patelnię 5 łyżek wody z gotującego się makaronu, smażymy przez dodatkowe 2-3 minuty. Makaron odcedzamy, umieszczamy w rondelku, a następnie łączymy ze składnikami z patelni. Mieszamy. Podajemy ze świeżą rukolą, serem feta oraz uprażonymi pestkami słonecznika.

Smacznego!