Mazurek kajmakowy

0
612
Rate this post

Jak Wielkanoc to koniecznie mazurek. Kruche ciasto, krem kajmakowy, orzechy laskowe, płatki migdałowe, żurawina i polewa czekoladowa. Tak grzeszyć można tylko od święta 😉 Także wesołych i pełnych słodkości chwil Wam życzę!

Mazurek kajmakowy

Kruchy spód:

  • 15 dkg masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru
  • 25 dkg mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i wyrabiamy jednolite ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy woreczkiem foliowym i wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę. Ciasto rozwałkujemy i wyklejamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 25 minut. Podajemy z kajmakiem i dodatkami.

Dodatkowo:

  • krem kajmakowy- użyłam kajmaku czekoladowego
  • 50 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
  • 25 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
  • 70 g orzechów laskowych
  • suszona żurawina
  • płatki migdałowe