Muffinki jaglane z malinami

0
999
Rate this post

Muffinki jaglane z malinami i płatkami kokosu, z delikatnym aromatem cytrynowym. Idealne letnią porą 🙂

Muffinki jaglane z malinami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki jaglanej
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
  • 2 jajka
  • maliny
  • płatki migdałowe

Muffiny przygotowujemy według sprawdzonej metody- w jednym naczyniu umieszczamy wszystkie „suche” składniki: mąki, proszek, sodę, cukry oraz skórkę cytrynową, w drugim naczyniu „mokre” produkty: mleko, olej, jajka i aromat. Dokładnie mieszamy. Następnie łączymy ze sobą zawartość obydwu misek, ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Połowę masy przelewamy do papilotek, układamy po kilka malin, zalewamy pozostałą ilością masy. Całość posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 25 minut- do suchości patyczka. Studzimy na kracie piekarnika, z uchylonymi drzwiczkami.

Gotowe!