Jeśli nie masz na obiad zbyt wielu pieniędzy lub też nie masz na obiad pomysłu, być może potrzebujesz w swojej kuchni 365 obiadów za 5 złotych : z dodatkiem 120 obiadów postnych bez ryb / przez Lucynę C. autorkę jedynych praktycznych przepisów.Taki tytuł ma prawdziwe dzieło sztuki, nie tylko kulinarnej, którego oryginał znajduje się w zbiorach Biblioteki Uniwersyteckiej w Warszawie.Data jego wydania opiewa na rok 1871, jednak napisane zostało znacznie wcześniej, czego niezbicie dowodzi fakt, iż dotyczy ósmego już wydania 365 i 120 obiadów, w istocie sprawy, kulinarnych pomysłów na obiad dla naszych dziadków i babć, których obiadów przepisy, powielane być miały po wielokroć przez naszych rodziców. Niekoniecznie mamy też świadomość, że pewnie sami, niejeden raz, gotujemy według pomysłów zaczerpniętych z tego kulinarnego dziewiętnastowiecznego dzieła. Autorką kulinarnych perełek w tej książce jest osoba na swoje czasy nietuzinkowa, dziennikarka, pisarka, której książki zdobyły nadzwyczajną popularność już za jej życia, a niektóre źródła donoszą, że ich nakład przewyższył znacznie Pana Tadeusza Adama Mickiewicza.
Obiad
Sign in
Witamy! Zaloguj się na swoje konto
Forgot your password? Get help
Password recovery
Odzyskaj swoje hasło
Hasło zostanie wysłane e-mailem.