Kasze

Pasztet warzywny na dwa sposoby

29 Marzec 2016
Pasztet warzywny na dwa sposoby

Pasztety wegetariańskie- moje ulubione. Odkąd kilka miesięcy temu zrobiłam pierwszy tego typu pasztet, nie sięgnęłabym już po taki z dodatkiem mięsa. Aromatyczne, wilgotne, bogate w smaku- przed Wami dwie propozycje na wege smarowidła :)

.

Pasztet warzywny na dwa sposoby

.

Pasztet z kaszą jaglaną, soczewicą i warzywami

Składniki (na podłużną keksówkę):

  • 20 dkg kaszy jaglanej
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy + kilka sztuk liści laurowych i ziela angielskiego
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 por
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oleju
  • 5 łyżek nasion słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni
  • oregano
  • zioła prowansalskie
  • tymianek
  • ostra papryka
  • sól, pieprz

Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości, ostudzamy. Soczewicę wrzucamy do 2 szklanej gotującej się wody, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie, gotujemy pod przykryciem przez ok 12-15 minut (aż odparuje nadmiar wody). Ostudzamy. Marchewkę, pietruszkę oraz selera myjemy, a następnie gotujemy do miękkości. Warzywa obieramy. Pora kroimy w plasterki, cebulę w pióra, czosnek siekamy, całość podsmażamy na lekko złoty kolor na oleju.

Wszystkie składniki na pasztet umieszczamy w jednym większym naczyniu i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy do smaku przyprawami, dokładnie mieszając. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok 60 minut. Kroimy po całkowitym przestudzeniu.

Pasztet z kaszą gryczaną, pieczarkami, suszonymi pomidorami i warzywami

Składniki (na podłużną keksówkę):

  • 20 dkg kaszy gryczanej
  • 30 dkg pieczarek + 3 łyżki masła
  • 1 marchewka
  • 3 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek nasion słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1/3 szklanki oleju
  • suszone pomidory z zalewy- kilka sztuk
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • zioła prowansalskie
  • gałka muszkatołowa
  • bazylia
  • tymianek
  • sól, pieprz

Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości, ostudzamy. Pieczarki myjemy, kroimy na plasterki, podsmażamy na maśle na rumiano. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Marchewkę, pietruszkę oraz seler myjemy, wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy do miękkości. Obieramy warzywa. Pokrojoną cebulę oraz czosnek podsmażamy przez kilka minut na rozgrzanym na patelni oleju.

Wymienione składniki umieszczamy w misie (oprócz suszonych pomidorów), blendujemy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku przyprawami- nie żałujcie ich :) Masę wykładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia, dokładając do środka suszone pomidory. Pieczemy w 180 stopniach przez około 1 godzinę.

Do podania świetnie nadaje się chutney imbirowa śliwka- użyłam gęstego sosu Polski Czatni Luks Pomada

P.S. Poszukiwaczy polskich regionalnych smaków odsyłam do sklepu Polski Talerz, gdzie znajdziecie mnóstwo pysznych i zdrowych produktów.

Pasztet warzywny na dwa sposoby Pasztet warzywny na dwa sposoby Pasztet warzywny na dwa sposoby Pasztet warzywny na dwa sposoby Pasztet warzywny na dwa sposoby Pasztet warzywny na dwa sposoby

Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji:

 
Kasza jaglana na słodko i słono

Inne przepisy z kategorii

5 Komentarze

  • Reply iglowa 29 Marzec 2016 at 21:18

    Mmm. Takie pasztety z pewnością sprawiają, że nasze kubki smakowe szaleją :) będę próbować!

    • W kuchennym młynie
      Reply W kuchennym młynie 30 Marzec 2016 at 14:39

      Pewnie :) Daj znać jak uda Ci się przygotować :)

  • Reply Fanka domowej kuchni 31 Marzec 2016 at 14:35

    Co prawda nie jestem wegetarianką, ale w moim menu nie brakuje dań warzywnych. Pasztetów sklepowych nie tknę, za to bardzo lubię przyrządzać je w domu. Do tej pory królowały u mnie pasztety mięsne i chyba czas spróbować lżejszej i zdrowszej odmiany. Akurat to danie wymaga trochę pracy i czasu, ale to nie fast food ;) No a skład bardzo zachęcający, przynajmniej jak dla mnie, pozdrawiam!

    • W kuchennym młynie
      Reply W kuchennym młynie 2 Kwiecień 2016 at 08:55

      Oj, tak. Przyrządzanie własnych daje najwięcej frajdy, a smak bez porównania :) Zachęcam do wypróbowania :) Pozdrawiam!

  • Reply Kinga 13 Grudzień 2017 at 13:51

    Myślisz, że do pasztetu z kaszą jaglaną i soczewicą będzie pasować suszona żurawina? :)

  • Zostaw komentarz