Patio Poznań

0
401
Rate this post

Składniki:

1. 40 dag makaronu świderki
2. 65 łopatki wieprzowej
3. Puszka pomidorów bez skórki
4. 5 plastrów ananasa z puszki
5. 5 łyżek zalewy z ananasa
6. 4 łyżki suszonych pomidorów
7. 3 łyżki mąki pszennej
8. Majeranek
9. Chili
10. Słodka mielona papryka
11. Kilka ziarenek gorczycy
12. Tymianek
13. Olej do smażenia
14. Zielona pietruszka
15. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kostki mięsa (około 10 minut) a następnie przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Dodać gorczycę, zalewę z ananasa, pomidory suszone i z puszki; przyprawić do smaku i wymieszać. Ananasy pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię, na której smażyło się mięso i smażyć około 2 minuty mieszając. Ananasy wyłożyć na mięso i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) na około 40 minut. Naczynie przykryć.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odsączyć i rozłożyć na talerzach. Podawać z mięsem z sosem.