Pikantna zupa krem z kalafiora i kaszy jaglanej

0
1281
Rate this post

Zupa na dzisiaj- aromatyczny krem z kalafiora z dodatkiem intensywnych przypraw 🙂

Składniki:

  • 1 kalafior, umyty, podzielony na różyczki
  • 1 duża cebula, pokrojona w pióra
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 2-3 łyżki oliwy do smażenia
  • 1 płaska łyżeczka: curry, kurkumy oraz papryki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 8 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • gałka muszkatołowa
  • uprażone ziarna słonecznika

W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, cebulę oraz przyprawy: curry, kurkumę oraz paprykę, całość podsmażamy przez kilka minut. Dodajemy różyczki kalafiora, sól, sok z cytryny, obsmażamy przez dodatkowe 2-3 minuty. Wlewamy gorącą wodę minimalnie nad wysokość składników, gotujemy do miękkości kalafiora. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz kaszę jaglaną, mieszamy. Zupę odstawiamy z palnika i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Podajemy z gałką muszkatołową, papryką, słonecznikiem i natką pietruszki.

Smacznego!