Pikantna zupa z kurczakiem i ryżem

0
726
Rate this post

Ta zupa daje moc i rozgrzewa. Miłośnicy ostrych smaków koniecznie powinni ją wypróbować.

Składniki (6 porcji):

Inspiracja- Kwestia Smaku

  • 50 dkg filetu z kurczaka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki chilli/ pieprzu cayenne
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • posiekana natka pietruszki
  • 150 g ryżu

Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na kawałeczki. Mięso obtaczamy w mieszance mąki, kurkumy oraz chilli, odstawiamy na kilka chwil. W międzyczasie zagotowujemy bulion, odcedzamy kukurydzę, a pomidory z puszki blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę oraz czosnek, posypujemy szczyptą chilli, przesmażamy na złoty kolor. Dodajemy kąski kurczaka i smażymy przez 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Na patelnię dorzucamy kukurydzę, wlewamy sos pomidorowy oraz 1 szklankę bulionu. Całość gotujemy przez kilka minut. Zawartość patelni łączymy z bulionem, dodajemy kolendrę oraz natkę pietruszki, gotujemy pod przykryciem dodatkowe 5 minut. Garnek odstawiamy z kuchenki, odmierzamy szklankę  zupy (bez kurczaka) i blendujemy ją na krem. Wlewamy z powrotem do garnka. Podajemy z ugotowanym ryżem.

Smacznego!