Ciasta Desery

Placek z kaszy jaglanej i jabłek

13 Marzec 2015
DSC08384zzzz

 

Ciasto z kaszy jaglanej po raz drugi- tym razem z jabłkami, cynamonem i bakaliami.

Składniki:

  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej + 3 szklanki wody do jej ugotowania
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 jabłka
  • olejek waniliowy
  • 2 łyżeczki cynamonu

Kaszę jaglaną płuczemy, zalewamy wodą, gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (ok 15 minut). Odstawiamy do wystudzenia, a następnie blenderujemy na jednolity krem. Dodajemy olej, mleko, cukier, jajka oraz cynamon, mieszamy do połączenia składników. Jabłka kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do ciasta wraz z bakaliami, ponownie mieszamy. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut. Kroimy na porcje po całkowitym wystudzeniu (wcześniej masa jest nieco klejąca).

 DSC08376zzz DSC08378zzz DSC08379zzz DSC08381zzz DSC08384zzzz DSC08391zzz

Inne przepisy z kategorii

Brak komentarzy

Zostaw komentarz