Placuszki jaglane z ricottą

0
1559
Rate this post

Placuszki jaglane z ricottą, borówkami i bananem, podane z sosem malinowym i płatkami kokosu. Choć podczas smażenia były nieco niesforne, smak nadrobił wszystko. Idealne na weekendowe śniadanie 🙂

Placuszki jaglane z ricottą

Składniki (9 szt):

  • 150 g ricotty
  • 1 jajko
  • 120 ml maślanki
  • 4 kopiate łyżki mąki jaglanej
  • 2-3 łyżki brązowego cukru
  • 1 banan
  • 2 garście borówek
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

+ 1 szklanka malin i 2 łyżeczki brązowego cukru na sos- maliny umieszczamy w rondelku, posypujemy cukrem; podgrzewamy aż puszczą sok i staną się gorące.

+ płatki kokosu

Ricottę i banana rozdrabiamy blenderem. Dodajemy pozostałe składniki oprócz borówek i wyrabiamy na jednolitą masę. Dorzucamy borówki, mieszamy. Niewielką chochelką wlewamy masę na rozgrzany na patelni olej. Smażymy z każdej stron na złoty kolor.

Podajemy z sosem malinowym i płatkami kokosu.

Smacznego!