Placuszki jaglane z ricottą, borówkami i bananem, podane z sosem malinowym i płatkami kokosu. Choć podczas smażenia były nieco niesforne, smak nadrobił wszystko. Idealne na weekendowe śniadanie 🙂
Placuszki jaglane z ricottą
Składniki (9 szt):
- 150 g ricotty
- 1 jajko
- 120 ml maślanki
- 4 kopiate łyżki mąki jaglanej
- 2-3 łyżki brązowego cukru
- 1 banan
- 2 garście borówek
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
+ 1 szklanka malin i 2 łyżeczki brązowego cukru na sos- maliny umieszczamy w rondelku, posypujemy cukrem; podgrzewamy aż puszczą sok i staną się gorące.
+ płatki kokosu
Ricottę i banana rozdrabiamy blenderem. Dodajemy pozostałe składniki oprócz borówek i wyrabiamy na jednolitą masę. Dorzucamy borówki, mieszamy. Niewielką chochelką wlewamy masę na rozgrzany na patelni olej. Smażymy z każdej stron na złoty kolor.
Podajemy z sosem malinowym i płatkami kokosu.
Smacznego!