Desery

Placuszki jogurtowe z truskawkami

25 Wrzesień 2015
zzDSC01658

zzDSC01660

Sezon na truskawki trwa w pełni, mamy więc ogromne pole do popisu w kuchni z wykorzystaniem właśnie tych owoców :) Koktajle, ciasta, torty, lody, desery… jak im się oprzeć, gdy główną rolę odgrywają truskawki? Dzisiaj przedstawiam przepis na przepyszne, a zarazem błyskawiczne w przygotowaniu placuszki jogurtowe:)

Składniki:

  • 370 g (jedno duże opakowanie) jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • kilka kropel aromatu śmietankowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka mąki
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka truskawek
  • płatki migdałowe
  • cukier puder

Jajka oraz jogurt naturalny ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy cukier, olejek, olej, płatki owsiane, proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę, całość dokładnie mieszamy.

Rozgrzewamy patelnię teflonową, wlewamy mała chochelką masę (na patelni o średnicy 26 cm) powinny zmieścić się 4 placuszki) układamy przekrojone truskawki, smażymy z każdej ze stron na złoty kolor.

Podajemy z płatkami migdałowymi, truskawkami oraz cukrem pudrem.

Smacznego!

zzDSC01658zzDSC01663 zzDSC01665 zzDSC01668 zzDSC01669

Inne przepisy z kategorii

Brak komentarzy

Zostaw komentarz