Puszysty sernik na spodzie marchewkowym

0
1628
Rate this post

Kremowa, puszysta, aksamitna masa serowa. Do tego idealny spód z ciasta marchewkowego z dodatkiem orzechów i bakalii, tak uwielbianych w okresie jesiennym. Sernik ten z pewnością powtórzę niejeden raz- uwielbiam ciasta delikatne w smaku, bez zbędnych dodatków i udziwnień. Wypiek powstał na podstawie przepisu „Sernik na cieście marchewkowym” z mojego ulubionego bloga kwestiasmaku.com. Wprowadziłam kilka zmian, podmieniłam parę składników, efekt końcowy możecie zobaczyć poniżej 🙂 Koniecznie wypróbujcie przepis przy najbliższej okazji.

Składniki:

Ciasto marchewkowe:

  • 150 g marchewki
  • garść orzechów włoskich
  • garść suszonej żurawiny
  • garść rodzynek
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 150 g mąki
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 100 ml oleju roślinnego

Marchewkę obieramy, ścieramy na drobnych oczkach i przekładamy do misy. Dorzucamy do niej drobno posiekane orzechy, żurawinę, rodzynki oraz kokos. Do drugiego naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy cukier waniliowy, cynamon, sodę oraz proszek do pieczenia, mieszamy. W 3 misie ubijamy jajka do momentu, aż podwoją swoją objętość, a masie stanie się puszysta. Nadal ubijając, stopniowo dodajemy cukier, a na końcu powoli dolewamy olej. Do masy przekładamy marchewkę z resztą składników i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy zawartość z drugiego naczynia i również w delikatny sposób łączymy ze sobą wszystkie składniki.

Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (dodatkowo natłuszczamy dno i brzegi masłem), i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez ok 30 minut, do suchego patyczka. Wyciągamy ciasto z pieca i odstawiamy, aż nieco przestygnie.

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego, zmielonego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Twaróg łączymy z mąką i cukrem i ubijamy na wysokich obrotach miksera przez 2-3 minuty. Zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy jajka oraz żółtka. Na sam koniec dodajemy do masy śmietanę oraz cukier waniliowy, całość mieszamy.

Masę serową wykładamy na spód marchewkowy, wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni. Pieczemy przez 90 minut.

Na wierzch:

  • 200 g serka kremowego
  • skórka starta z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z 1/3 cytryny
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

+ posiekane orzechy do dekoracji

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyjmujemy z piekarnika sernik, jego wiech smarujemy masą serowo-cytrynową i wkładamy z powrotem do pieca na 10 minut.

Sernik dekorujemy posiekanymi orzechami włoskimi, kroimy po całkowitym ostygnięciu. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego!