Pyszne wegeburgery

0
729
Rate this post

Przepis (lekko zmodyfikowany) na te wegetariańskie kotleciki znalazłam na stronie jadlonomia.com, na której to królują zdrowe, roślinne dania. Od dawien dawna miałam ochotę na wypróbowanie jednego z nich, i tak oto w pierwszej kolejności padło na burgery z naturalnych składników. Oj, warte są grzechu 😉

Składniki (10 sztuk):

  • 2 szklanki startej marchewki
  • 10 dkg kaszy jaglanej- należy ją ugotować
  • 1/2 szklanki prażonego słonecznika
  • 1/2 szklanki prażonych pestek dyni
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki ziół/ np oregano i tymianku
  • 2 łyżeczki pietruszki
  • łyżeczka suszonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki chili
  • sól i czarny pieprz

Wyżej wypisane składniki umieszczamy w dużej misie i mieszamy do rękami do uzyskania jednolitej masy. Wyrabiamy z niej kotleciki i umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 30 minut (w połowie przewracamy na drugą stronę).

Podajemy z mixem sałat lub jako alternatywa hamburgerów (z rukolą, serem, ogórkiem, musztardą i ketchupem).

Smacznego!