Składniki:

25 dag maki pszennej
4 żółtka
Niepełna szklanka mleka
1 łyżka cukru
2 dag masła
2 dag drożdży
Sól
Cukier puder do posypania
Olej lub smalec do głębokiego smażenia

Wykonanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać pokruszone drożdże, podgrzane lekko mleko i cukier, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na około piętnaście- dwadzieścia minut)
Następnie dodać żółtka, masło, szczyptę soli i starannie wyrobić drewnianą łyżką aż pokażą się pęcherzyki powietrza. Odstawić do ponownego wyrośnięcia (dwadzieścia minut)
W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, gdy już będzie dostatecznie gorący (sprawdzić wrzucając kawałek ciasta) kłaść porcje ciasta, smażyć na złoty kolor po obu stronach. Po wyjęciu z patelni układać na papierowych ręcznikach, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu, a następnie posypać cukrem pudrem.