Składniki:

1. Około 60 dag mieszanych leśnych grzybów
2. 5 szklanek bulionu warzywnego
3. Pół pęczka włoszczyzny
4. 3 listki laurowe
5. 4 ziarenka ziela angielskiego
6. 4 ziarenka czarnego pieprzu
7. Pół pęczka zielonej pietruszki
8. Pół szklanki śmietany 30 %
9. 3 łyżki masła
10. 6 łyżek drobnego makaronu typu gwiazdeczki, kolanka, zacierki
11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Warzywa oczyścić, obrać, umyć i pokroić w kosteczkę. Zagotować w garnku bulion, dodać do niego pokrojone warzywa, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i listki laurowe i gotować aż warzywa zmiękną (15-20 minut).
Grzyby dokładnie oczyścić, szybko opłukać i pokroić w paski. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i poddusić na nim grzyby. Do zupy wsypać makaron i wymieszać; gotować aż makaron będzie odpowiednio miękki. Dodać podduszone grzyby i gotować razem do miękkości. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i zaprawić śmietaną.
Natkę pietruszki dokładnie wypłukać, osuszyć i dosyć grubo posiekać. Dodać do gotowej zupy i wymieszać.