Składniki:

Na ciasto:

1. 4 szklanki mąki
2. 40 dag twarożku śmietankowego
3. 8 łyżek cukru
4. 3 jajka
5. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
6. Pół łyżeczki sody oczyszczonej
7. 1 łyżka octu lub spirytusu
8. Olejek rumowy

Ponadto:

9. 10 dag czekolady mlecznej (1 tabliczka)
10. 1 opakowanie gotowej polewy czekoladowej
11. Garść orzechów włoskich
12. Olej do głębokiego smażenia

Wykonanie:

Do miski przesiać mąkę, dodać twarożek śmietankowy, jajka, cukier olejek rumowy oraz proszek do pieczenia i sodę. Zagnieść gładkie jednolite ciasto.
Ciasto rozwałkować na grubość około 3 milimetrów i szklaneczką powycinać kółeczka. Na środek każdego położyć kostkę czekolady i starannie zlepić.
Na głębokiej patelni lub w rondelku rozgrzać olej i wrzucać sukcesywnie gotowe pączki; smażyć na złoty kolor odwracając widelcem.
Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Polewę przygotować według przepisu na opakowaniu i posmarować wierzch pączków dekorując posiekanymi orzechami.