Restauracja francuska w Warszawie

0
390
Rate this post

Składniki:

1. 1 gotowy blat biszkoptowy (czekoladowy)
2. 6 łyżeczek żelatyny
3. 2 łyżki likieru pomarańczowego
4. Szklanka śmietany kremówki
5. 1 szklanka gęstego jogurtu pomarańczowego
6. Puszka owoców kaki w zalewie
7. 7,5 dag cukru

Wykonanie:

Biszkopt czekoladowy przekroić na 4 warstwy; wierzchnią pokruszyć.
Każdą z trzech warstw biszkoptu skropić likierem pomarańczowym.
Śmietanę ubić na sztywną masę dodając do niej cukier. Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu i powoli wymieszać z jogurtem (najlepiej zmiksować). Zimny krem jogurtowy połączyć z ubitą śmietaną dokładnie mieszając najlepiej metalową rózgą. Owoce kaki odsączyć z zalewy. Na pierwszym płacie biszkoptu rozsmarować 1/5 kremu a następnie położyć kilka plasterków kaki; przykryć drugim płatem ciasta i powtórzyć czynności te w stosunku do pozostałych części biszkoptu. Na wierzchu placka ułożyć część masy śmietanowej wymieszanej z pokruszoną częścią biszkoptu. Udekorować owocami kaki. Przed podaniem schłodzić.