Risotto z cukinią i gorgonzolą

0
4241
Rate this post

Kremowe, aromatyczne, o lekko słonawym smaku z nutą cytrynową i roszponką. Skosztujcie 😉

Składniki (3-4 porcje):

  • 200 g ryżu długziarnistego
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 4 łyżki masła
  • 2 niewielkie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cukinia
  • 100 g sera gorgonzola
  • sól, pieprz
  • skórka z 1/2 cytryny
  • kilka kropel soku z cytryny
  • listki roszponki
  • szczypiorek
  • pestki słonecznika

Na dużej patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, dorzucamy 1 cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz 1 ząbek czosnku. Podsmażamy na lekko złoty kolor, a następnie prażymy przez 1-2 minuty surowy ryż. Całość zalewamy 1 szklanką bulionu, by w około pięciominutowych odstępach dolać pozostałą zawartość. Ryż będzie stopniowo gęstniał i nabierał miękkości, należy jednak pamiętać o systematycznym podlewaniu i mieszaniu. Pod koniec gotowania (po upływie ok 15-18 minut) dodajemy do ryżu skórkę oraz sok z 1/2 cytryny, 1/2 ilości sera gorgonzola (powinien się roztopić) oraz posiekany szczypiorek.

W międzyczasie przyrządzania risotta, w rondelku rozpuszczamy pozostałą ilość masła, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek oraz startą na grubych oczkach tarełka cukinię. Wymienione składniki smażymy przez kilka minut, na koniec doprawiając solą oraz pieprzem. Dodajemy do ugotowanego ryżu, całość mieszamy.

Danie przed podaniem dekorujemy listkami roszponki, posypujemy ziarnami słonecznika oraz pokrojonym w kostkę serem.

Smacznego!