Zbliża się drugi wakacyjny weekend i wszystko wskazuje na to, że tym razem pogoda dopisze nam w 100% swoich możliwości. Wolne chwile wykorzystajcie na eksperymentowanie ze smakami lata- postawcie na szybkie, świeże i lekkie potrawy, delektując się przy tym przyjemnością płynącą z małych rzeczy.
Składniki:
- mix sałat z rukolą
- 1 gruszka
- garść borówek
- ser brie z orzechami (lub klasyczny)
- suszona żurawina
- orzechy włoskie
- winegret: po 1 łyżeczce: oleju lnianego, miodu, soku z cytryny, wody, pieprz do smaku
Umytą i osuszoną sałatę wykładamy na talerz. Gruszkę kroimy wzdłuż na dwie części, wydrążamy środek, grillujemy na patelni, by nieco zmiękła i uzyskała lekko złoty kolor. Przekładamy ją na sałatę, dodajemy plasterki sera, borówki, żurawinę oraz posiekane orzechy włoskie. Całość skrapiamy winegretem.
Smacznego!