Zdrowa, smaczna i pożywna sałatka w sam raz na lunch lub szybki obiad. Poniższą kompozycję smakową przygotujecie w zaledwie kilka minut, a dzięki jej wartościom odżywczym na długo pozbędziecie się uczucia głodu.
Składniki:
- 1/4 szklanki kaszy kuskus
- 1/2 szklanki wrzątku
- 1 łyżeczka śmietany
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 filet z kurczaka
- sól, pieprz
- suszona bazylia
- ostra papryka
- oliwa do smażenia
- rukola
- żółta papryka
- groszek
- rzodkiewka
- ser żółty
- słonecznik łuskany
Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i nacieramy przyprawami: solą, pieprzem, bazylią oraz papryką. Mięso smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 minut pod przykryciem. Rukolę płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy. Do gotowej kaszy dodajemy wymieszaną śmietanę z musztardą, pokrojoną w kostkę paprykę, rzodkiewkę oraz groszek i starty na tarełku żółty ser. Na talerze wykładamy rukolę, mieszankę warzyw i kaszy, pokrojony w paseczki kurczak, całość posypujemy uprażonym słonecznikiem.
Smacznego!