Sałatka z kurczakiem, camembertem i rukolą

0
628
Rate this post

W najbliższym czasie “zamęczę” was przepisami sałatek (niech nam to wszystkim wyjdzie na zdrowie). Tak, w oczekiwaniu na wiosenne dni dopadła mnie mania zdrowego i kolorowego szaleństwa w kuchni. I kto by pomyślał, że zabawa w łączenie kulinarnych składników może być tak przyjemna i smaczna 🙂

Składniki:

  • świeża rukola
  • usmażone paski kurczaka (bez panierki, obtoczone w ziołach)
  • pomarańcza
  • camembert
  • dżem z figi
  • pestki dyni
  • winegret ziołowy (na bazie oliwy, wody, soku z cytryny, mieszanki przypraw)

Rukolę myjemy, delikatnie osuszamy na ręczniku papierowym, przekładamy na talerze. Pierś z kurczaka smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu (jego nadmiar odtłuszczamy na ręczniku papierowym), kroimy w paseczki. Ser grillujemy, aż odrobinę się rozpuści, smarujemy dżemem z figi, przekrawamy go na dwie części i umieszczamy na talerzu. Pomarańczę kroimy w kostkę, pestki dyni prażymy na “suchej patelni”. Sałatkę doprawiamy winegretem.

Smacznego!