Czyli efekt wspólnych eksperymentów kulinarnych z Joanną 🙂 Sałatka łączy w sobie słodki oraz wytrawny smak, więc idealnie sprawdzi się na nadchodzące walentynki. Skosztujcie 😉
Składniki (4 porcje):
- rukola (kilka garści)
- 200 g mięsa z indyka
- 2 gruszki + odrobina soku z cytryny
- 100 g sera camembert
- 2 garści orzechów
- 2 garści migdałów
- suszone figi
- kiełki rzodkiewki
- winegret: 3 łyżki miodu, 3 łyżki oliwy, 1 łyżka wody, sok z 1/3 cytryny, pieprz
- suszona papryka, oregano
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
- grzanki czosnkowe do podania
Rukolę płuczemy pod bieżąca wodą, osuszamy na ręczniku papierowym. Mięso kroimy na drobne kawałki, doprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz oregano, a następnie smażmy do miękkości na rozgrzanej oliwie. Gruszkę obieramy, kroimy w ósemki, skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie grillujemy na patelni, aż nieco zmięknie i uzyska złotawy kolor. Ser camembert oraz suszone figi kroimy na drobne kawałki. Orzechy i migdały siekamy, a następnie prażymy na rozgrzanej, suchej patelni.
Na talerze wykładamy rukolę, kąski mięsa, gruszkę, ser oraz figi. Całość polewamy winegretem, dodajemy uprażoną mieszankę oraz kiełki. Podajemy z grzankami z chleba lub bagietki.
Smacznego!