Sałatka z mięsem z indyka, gruszką i camembertem

0
620
Rate this post

Czyli efekt wspólnych eksperymentów kulinarnych z Joanną 🙂 Sałatka łączy w sobie słodki oraz wytrawny smak, więc idealnie sprawdzi się na nadchodzące walentynki. Skosztujcie 😉

Składniki (4 porcje):

  • rukola (kilka garści)
  • 200 g mięsa z indyka
  • 2 gruszki + odrobina soku z cytryny
  • 100 g sera camembert
  • 2 garści orzechów
  • 2 garści migdałów
  • suszone figi
  • kiełki rzodkiewki
  • winegret: 3 łyżki miodu, 3 łyżki oliwy, 1 łyżka wody, sok z 1/3 cytryny, pieprz
  • suszona papryka, oregano
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia
  • grzanki czosnkowe do podania

Rukolę płuczemy pod bieżąca wodą, osuszamy na ręczniku papierowym. Mięso kroimy na drobne kawałki, doprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz oregano, a następnie smażmy do miękkości na rozgrzanej oliwie. Gruszkę obieramy, kroimy w ósemki, skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie grillujemy na patelni, aż nieco zmięknie i uzyska złotawy kolor. Ser camembert oraz suszone figi kroimy na drobne kawałki. Orzechy i migdały siekamy, a następnie prażymy na rozgrzanej, suchej patelni.

Na talerze wykładamy rukolę, kąski mięsa, gruszkę, ser oraz figi. Całość polewamy winegretem, dodajemy uprażoną mieszankę oraz kiełki. Podajemy z grzankami z chleba lub bagietki.

Smacznego!