Słodko- słona kompozycja z bogactwem smaków- sałatka ze świeżą rukolą, truskawkami, awokado i twarogiem, uzupełniona smakiem chrupkich orzechów i aksamitnym sosem czekoladowym. Podana do stoliku w ogrodzie 🙂

Składniki (2 porcje):

  • 12-16 truskawek
  • 1 awokado
  • sok z cytryny
  • 50 g chudego twarogu
  • pieprz
  • rukola
  • posiekane orzechy włoskie
  • opieczona bagietka

Umytą i osuszoną rukolę wykładamy na talerze. Awokado kroimy na plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny. Truskawki kroimy na połówki, ser kruszymy. Wszystkie składniki przekładamy na talerze, oprószamy do smaku solą, posypujemy orzechami i polewamy czekoladowym sosem. Chrupiąca bagietka będzie doskonałym uzupełnieniem sałatki.

Sos truskawkowo- czekoladowy:
Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com- można go zrobić z połowy porcji lub wykorzystać pozostałą ilość do innych dań

  • 180 g drobno pokrojonych truskawek
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 kostki gorzkiej czekolady

Wszystkie składniki oprócz czekolady umieszczamy w małym rondelku, ustawiamy na palniku i mieszając doprowadzamy do zagotowania. Sos blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, dodajemy kostki czekolady i ponownie podgrzewamy, by się rozpuściła.

Smacznego!