Słodko- słona kompozycja z bogactwem smaków- sałatka ze świeżą rukolą, truskawkami, awokado i twarogiem, uzupełniona smakiem chrupkich orzechów i aksamitnym sosem czekoladowym. Podana do stoliku w ogrodzie 🙂
Składniki (2 porcje):
- 12-16 truskawek
- 1 awokado
- sok z cytryny
- 50 g chudego twarogu
- pieprz
- rukola
- posiekane orzechy włoskie
- opieczona bagietka
Umytą i osuszoną rukolę wykładamy na talerze. Awokado kroimy na plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny. Truskawki kroimy na połówki, ser kruszymy. Wszystkie składniki przekładamy na talerze, oprószamy do smaku solą, posypujemy orzechami i polewamy czekoladowym sosem. Chrupiąca bagietka będzie doskonałym uzupełnieniem sałatki.
Sos truskawkowo- czekoladowy:
Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com- można go zrobić z połowy porcji lub wykorzystać pozostałą ilość do innych dań
- 180 g drobno pokrojonych truskawek
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka oliwy extra vergine
- 1 łyżeczka kakao
- 2 kostki gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki oprócz czekolady umieszczamy w małym rondelku, ustawiamy na palniku i mieszając doprowadzamy do zagotowania. Sos blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, dodajemy kostki czekolady i ponownie podgrzewamy, by się rozpuściła.
Smacznego!