Co powiecie na porcję sernika w cieście czekoladowym, podanym z filiżanką aromatycznej herbaty? 🙂 Ostatnio na łamach bloga coraz częściej pojawiają się wypieki będące wspomnieniami z czasów dzieciństwa. Ten oto sernik królował na stole podczas świąt i ważnych okazji, nadszedł czas by zmierzyć się z przepisem zanotowanym na kartkach maminego zeszytu:)

Składniki:

Ciasto:

  • 40 dkg mąki
  • 20 dkg cukru
  • 20 dkg masła
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 cukier waniliowy

Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie części, wkładamy do zamrażalnika na minimum 30 minut.

Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego twarogu półtłustego
  • 4 żółtka
  • 5 białek
  • 10 dkg masła
  • 20 dkg cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 g rodzynek
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo miękkie masło, twaróg, aromat oraz mąkę ziemniaczaną. Białka ubijamy w osobnym naczyniu na sztywną pianę, na koniec łącząc ją delikatnie z pozostałymi składnikami.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na spód rozwałkujemy pierwszą część ciasta. Wykładamy masę serową, potrzepujemy ją rodzynkami, na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy przez ok 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!