Zupy

Słodko pikantny krem z pomidorów i papryki

14 Listopad 2017
Słodko pikantny krem z pomidorów i papryki

Słodko pikantny krem z pomidorów i papryki- kremowa, aromatyczna zupa z czewronych warzyw, z chrupiącymi grzankami parmezanowymi i mozzarellą.

Składniki:

4 porcje

  • 4 świeże pomidory
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 małe lub 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 150-200 ml bulionu warzywnego
  • na czubku łyżeczki: imbiru mielonego, ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki cukru
  • sól, pieprz

Do podania: mozzarella, grzanki z masłem i parmezanem

Do większego garnka wlewamy oliwę, gdy się rozgrzeje wsypujemy pokrojoną cebulę oraz czosnek. Chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy pokrojoną marchewkę, paprykę oraz pomidory (świeże obieramy ze skórki). Doprawiamy cukrem, solą, pieprzem, imbirem, papryką oraz oregano. Po kilku minutach zalewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem przez ok 15 minut. Odstawiamy zupę z palnika i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Podajemy z mozzarellą oraz grzankami z masłem i parmezanem.

Słodko pikantny krem z pomidorów i papryki Słodko pikantny krem z pomidorów i papryki

Inne przepisy z kategorii

1 Komentarz

  • Reply Pankoszyk 14 Listopad 2017 at 16:17

    Lubimy na ostro, dzięki

  • Zostaw komentarz