Makarony

Spaghetti bolognese

6 Marzec 2017
Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese- danie zaliczane do kulinarnej klasyki, a u mnie to tej pory nie pojawiło się na blogu :) Co prawda przygotowywałam je już wielokrotnie, ale nie przyszło mi wcześniej do głowy, żeby go opublikować. Nadrabiam zaległości.

.

Spaghetti bolognese

.

Składniki (6 porcji):

  • 500 g mięsa mielonego z indyka- można również np. wieprzowe lub wieprzowo-wołowe
  • 400 g makaronu spaghetti
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju + 1 łyzka masła
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • suszona bazylia i oregano
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • szczypta chilli
  • parmezan

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na dużej patelni rozgrzewamy olej z masłem, wrzucamy drobno posiekany czosnek oraz oliwę, szklimy na lekko złoty kolor. Dodajemy mięso mielone, przesmażamy na dużym ogniu przez 2-3 minuty, aż zmieni kolor. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy pomidory z puszki, koncentrat, dodajemy cukier, zioła, paprykę oraz chilli. Całość mieszamy. Gotujemy pod przykryciem przed dodatkowe 5 minut. Na talerze wykładamy makaron oraz sos, całość posypujemy parmezanem.

Gotowe! 

Spaghetti bolognese

Inne przepisy z kategorii

Brak komentarzy

Zostaw komentarz