Spaghetti z awokado i cukinią w sosie gorgonzola

0
635
Rate this post

Składniki (4 porcje):

  • 350-400 g makaronu spaghetti
  • 1 cukinia
  • 1 awokado
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • 100 g sera gorgonzola
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka śmietany
  • kilka plasterków szynki drobiowej
  • orzechy ziemne oraz włoskie

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek, podsmażamy na lekko złoty kolor. Dorzucamy drobno pokrojone awokado oraz startą cukinię, doprawiamy solą, pieprzem, smażymy przez kilka minut. Zawartość patelni przekładamy do naczynia miksującego, skrapiamy sokiem z cytryny i blendujemy na jednolity krem.

W małym garnuszku umieszczamy masło, pokruszony ser oraz śmietanę, całość mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.

Szynkę kroimy w plasterki i grillujemy na suchej patelni. Orzechy drobno siekamy i podprażamy.

Ugotowany makaron mieszamy z kremem, polewamy serowym sosem, podajemy z szynką i orzechami.

Smacznego!