Makarony

Spaghetti z pulpecikami mięsnymi z ciecierzycą w sosie pomidorowo- paprykowym

25 Październik 2015
DSC01901zzz

Dzisiaj 25.10, czyli Światowy Dzień Makaronu. Grzechem więc, byłoby nie skuszenie się na porcję pysznej pasty :) Moja dzisiejsza propozycja to połączenie zdrowego pełnoziarnistego makaronu spaghetti z pulpecikami mięsnymi w sosie pomidorowo- paprykowym, z dodatkiem chrupiącej ciecierzycy i sera feta. Skosztujcie ;)

Składniki (3 porcje):

  • 250-300 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
  • ser feta pokrojony w kosteczkę
  • natka pietruszki

Makaron gotujemy al dente w lekko posolonej wodzie.

Ciecierzyca:

  • 1 puszka ciecierzycy, odsączonej z zalewy
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy

Oliwę i wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą. Ciecierzycę odsączamy z zalewy i przekładamy do mieszanki przypraw, całość dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy ciecierzycę. Podpiekamy przez 30 minut.

Pulpeciki:

  • 350 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • posiekana natka pietruszki
  • 4 łyżki pokruszonego sera feta
  • sól, pieprz
  • odrobina chilli
  • + oliwa do smażenia

Wszystkie składniki na pulpeciki wkładamy do miseczki, wyrabiamy ręcznie masę, doprawiamy do smaku przyprawami i formujemy niewielkiej wielkości pulpeciki. Smażmy na rozgrzanej na patelni oliwie przez około 15 minut, uważając by nie przywarły do dna patelni.

Sos pomidorowo- paprykowy:

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie pomidorów z puszki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • przyprawy do smaku: bazylia, oregano, ostra papryka, sól, pieprz

Cebulę, czosnek oraz paprykę podsmażamy przez moment na oliwie. Dodajemy pomidory z puszki, przecier, cukier oraz resztę przypraw. Dusimy pod przykryciem przez około 10 minut, a następnie blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Do ugotowanego makaronu wlewamy sos, mieszamy, przekładamy na talerze. Dokładamy pulpeciki mięsne, kąski sera feta oraz ciecierzycę. Całość dekorujemy natką pietruszki.

Smacznego!

 DSC01903zzz DSC01904zzz DSC01907zzz

 Ten przepis bierze udział w akcji „Światowy Dzień Makaronu 2015″ :)

Światowy Dzień Makaronu 2015

Inne przepisy z kategorii

2 Komentarze

  • Reply Shinju 25 Październik 2015 at 20:12

    Makaron, ciecierzyca, feta, klopsiki – brzmi wspaniale :) Dziękuję za udział w akcji :)

    • W kuchennym młynie
      Reply W kuchennym młynie 26 Październik 2015 at 14:33

      Ja również dziękuję za możliwość udziału :) Oby więcej takich akcji :)

    Zostaw komentarz