Składniki (4 porcje):

  • 250 g makaronu świderki
  • 2 małe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 1 papryka czerwona
  • 2-3 kiełbaski
  • 1 op. krojonych pomidorów z puszki
  • 3 łyżki passaty pomidorowej
  • 1/3 op. czerwonej fasoli z puszki
  • 1/3 op. kukurydzy z puszki
  • 1 łyżeczka cukru
  • ostra papryka w proszku
  • oregano
  • bazylia
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Przygotowujemy sos: 1 cebulę oraz czosnek drobno siekamy, podsmażamy na oliwie, dodajemy pomidory z puszki, pokrojone świeże pomidory, passatę, całość doprawiamy ziołami, papryką, cukrem, solą oraz pieprzem. Gotujemy przez ok 10 minut na wolnym ogniu, na koniec blenderując na jednolity sos. W osobnym rondelku podsmażamy pokrojoną cebulę, paprykę oraz kiełbaskę. Makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą, dodajemy do sosu. Do zawartości patelni dorzucamy kukurydzę, czerwoną fasolę, cebulę, paprykę oraz kiełbasę, całość dobrze mieszamy.

Smacznego!