Szarlotka z orzechami

0
1027
Rate this post

Jabłka to jedne z tych owoców, z których można wyczarować prawdziwe cuda. Szarlotka z niniejszego przepisu jest wręcz idealna w smaku. Dodatkowych walorów nadaje jej orzechowa posypka, która stała się kropką nad i. Najlepiej smakuje zaraz po wyciągnięciu z pieca, ciasto zniknęło ze stołu w przeciągu pół godziny 🙂

Składniki:

Ciasto:

  • 15 dkg mąki pszennej
  • 15 dkg mąki wieloziarnistej
  • 15 dkg masła
  • 3 żółtka
  • 10 dkg cukru
  • 3 łyżki śmietany 12 %
  • szczypta sody

Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie części, wkładamy do zamrażalnika na minimum 30 minut. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy jedną cześć ciasta, nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15 minut.

Nadzienie:

  • 8 średnich, kwaśnych jabłek
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • pół szklanki drobno posiekanych orzechów
  • 5 dkg rodzynek

+ posiekane orzechy do posypki

Jabłka obieramy, kroimy w średniej wielkości kostkę. Patelnię teflonową rozgrzewamy, roztapiamy masło, wrzucamy jabłka. Owoce posypujemy cukrem, cukrem waniliowym, prażymy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy orzechy oraz rodzynki, całość pozostawiamy na małym ogniu przez dodatkowe 2-3 minuty.

Na podpieczony spód ciasta wykładamy nadzienie, następnie pozostałą część ciasta, całość posypujemy drobno zmielonymi orzechami. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!