Kasze Makarony

Tagliatelle z pulpecikami z kaszy i szpinaku w delikatnym sosie pomidorowym

20 Październik 2015
DSC01800zzz2

Danie pracochłonne, wymagające nieco cierpliwości, ale bardzo smaczne i sycące. Dzisiaj na stole wylądowała kompozycja makaronu tagliatelle z pulpecikami ze szpinaku i kaszy jaglanej w sosie z pomidorów i mozzarelli. Skosztujcie :)

Składniki (3-4 porcje):

  • 300 g makaronu tagliatelle

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą.

Sos pomidorowy:

  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 3 pomidory, sparzone, obrane ze skórki
  • 3 łyżki passaty pomidorowej
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • bazylia
  • papryka w proszku
  • 1/4 kulki mozzarelli

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy posiekane ząbki czosnku oraz cebulę, podsmażamy na lekko złoty kolor. Dodajemy pokrojone pomidory, passatę, całość doprawiamy do smaku przyprawami i gotujemy pod przykryciem ok 10 minut. Całość blendujemy mikserem do uzyskania jednolitego sosu. Do sosu dodajemy pokrojone kawałeczki mozzarelli, podgrzewając doprowadzamy do jej rozpuszczenia.

Pulpeciki:

  • 1 woreczek kaszy jaglanej (100 g)
  • 200 g szpinaku mrożonego
  • 1 łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka mleka
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3/4 kulki mozzarelli
  • oliwa do smażenia

W lekko osolonej wodzie gotujemy kaszę (ok 15 minut), odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojone ząbki czosnku, podsmażamy przez moment, a następnie dodajemy szpinak. Gdy całkowicie się rozmrozi, doprawiamy go solą, pieprzem, gałką muszkatołową, wlewamy łyżkę mleka. Smażmy przez dodatkowe 5 minut, aż nadmiar wody odparuje. Szpinak przekładamy na sitko i odciskamy pozostały sok. Odstawiamy do wystudzenia.

Do misy miksera wrzucamy orzechy, kaszę, szpinak, mozzarellę, jajko oraz bułkę tartą. Miksujemy do połączenia się składników. Masa wychodzi dosyć delikatna, ale dobrze się formuje. Rękami wyrabiamy z niej małe kuleczki, obtaczamy w niewielkiej ilości bułki tartej. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażmy pulpeciki z każdej strony przez kilka minut. Należy uważać przy odwracaniu, by się nie rozpadły.

Ugotowany makaron mieszamy z sosem pomidorowym, wykładamy na talerze wraz z pulpecikami.

Smacznego!

DSC01800zzz2

Ten przepis bierze udział w akcji „Wegetariański obiad V” :)

Wegetariański obiad V

Inne przepisy z kategorii

Brak komentarzy

Zostaw komentarz