Tagliatelle ze szpinakiem i gorgonzolą

0
700
Rate this post

Składniki (2 porcje):

  • 200 g makaronu tagliatelle (u mnie ze suszonymi pomidorami)
  • 1/2 opakowania mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • ostra papryka
  • gałka muszkatołowa
  • odrobina mleka + śmietany
  • sól, pieprz
  • 50 g sera gorgonzola + 1 łyżka śmietany
  • podprażone orzechy włoskie

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie przygotowujemy szpinak- na maśle podsmażamy posiekane ząbki czosnku, wrzucamy mrożony szpinak, smażymy kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Całość doprawiamy do smaku przyprawami, dodajemy mleko i śmietanę do uzyskania lekko kremowej konsystencji. W małym rondelku przygotowujemy sos- pokrojoną gorgonzolę łączymy ze śmietaną, stawiamy na palnik, mieszając doprowadzamy do zagotowania, odstawiamy z ognia. Ugotowany makaron dodajemy do szpinaku, mieszamy. Na danie wlewamy sos serowy oraz dorzucamy posiekane orzechy włoskie.

Smacznego!