Makarony

Tagliatelle ze szpinakiem i ricottą

11 Luty 2017
Tagliatelle ze szpinakiem i ricottą

Tagliatelle ze szpinakiem i ricottą, suszonymi pomidorami, uprażonymi pestkami słonecznika, posypane parmezanem.

.

Tagliatelle ze szpinakiem i ricottą

.

Składniki (4 porcje):

  • 300 g makaronu tagliatelle
  • 400 g szpinaku mrożonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g sera ricotta
  • kilka suszonych pomidorów
  • garść pestek słonecznika
  • 50 ml mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • parmezan
  • 2 łyżki masła

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy drobno posiekany czosnek, rumienimy na lekko złoty kolor. Dodajemy szpinak, smażymy aż całkowicie się rozmrozi. Wlewamy mleko, doprawiamy solą pieprzem oraz gałką muszkatołową. Po upływie 2-3 minut dorzucamy ser ricotta oraz pokrojone pomidory, całość dokładnie mieszamy. Zostawiamy na palniku dodatkowe 2 minuty. Ugotowany makaron łączymy z pozostałymi składnikami, mieszamy. Przed podaniem posypujemy uprażonymi pestkami słonecznika oraz tartm parmezanem.

Smacznego!

Tagliatelle ze szpinakiem i ricottą

Inne przepisy z kategorii

2 Komentarze

  • Reply Jaglusia 11 Luty 2017 at 18:27

    Aż zgłodniałam. <3

    • W kuchennym młynie
      Reply W kuchennym młynie 13 Luty 2017 at 14:42

      I to mnie cieszy :)

    Zostaw komentarz