Talarki z cukinii z kaszą jaglaną

0
689
Rate this post

Talarki z cukinii z kaszą jaglaną, granatem oraz orzechami włoskimi. Danie lekkie i świeże, idealne latem.

Talarki z cukinii z kaszą jaglaną

Składniki:

  • 1,5 większej cukinii
  • bazylia, sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 zielona papryka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • garść orzechów włoskich
  • pestki z 1/2 granatu

Kaszę jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek oraz cebulę, podsmażamy. Dodajemy startą połówkę cukinii oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy suszoną bazylią oraz pieprzem, całość mieszamy.

Cukinię kroimy na talarki, smarujemy odrobiną oliwy, oprószamy z obydwu stron solą, pieprzem cytrynowym, czosnkiem oraz bazylią. Grillujemy na patelni przez kilka minut, w międzyczasie obracając je na drugą stronę.

Na talarki wykładamy kaszę z warzywami, całość posypujemy uprażonymi orzechami włoskimi oraz pestkami granatu.

Smacznego!