Tarta sernikowa z kokosem i brzoskwiniami

0
621
Rate this post

Składniki:

Czekoladowy spód:

  • 20 dkg mąki
  • 5 dkg cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto i formujemy z niego kulę. Wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę. Dno foremki na tartę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią rozwałkowane ciasto czekoladowe i nakłuwamy je widelcem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, a następnie podpiekamy spód przez 15-20 minut.

Masa serowa:

  • 750 twarogu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 15 dkg cukru
  • aromat waniliowy
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 4 łyżki kokosu
  • 2 białka
  • 1 żółtko

+ puszka brzoskwiń

W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Twaróg mielimy, dodajemy cukier, cukier oraz aromat waniliowy, budyń, kokos, oraz żółtko. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie delikatnie dodajemy ją drewnianą łyżką do masy serowej.

Brzoskwinie kroimy w plasterki.

Kruszonka:

  • 3 kopiate łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki kokosu
  • 20 dkg masła

Z wymienionych składników wyrabiamy ręcznie kruszonkę, aż przyjmie „grudkowatą” formę.

Na podpieczony spód wykładamy masę serową, brzoskwinie, całość posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!