Ciasta

Tarta z Linzu

16 Sierpień 2016
Tarta z Linzu

Tarta z Linzu- słynny austriacki wypiek, któremu ciężko się oprzeć. Kruche migdałowe ciasto + konfitura malinowa to połączenie doskonałe. Tartę w tym wydaniu koniecznie trzeba wypróbować.

.

Tarta z Linzu

Na podstawie przepisu Flo Braker

.

Składniki:

Ciasto:

  • 25 dkg mąki pszennej
  • 5 dkg bułki tartej
  • 10 dkg cukru trzcinowego
  • 22 dkg miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 10 dkg zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • skórka starta z 1 cytryny

Dodatkowo:

Nadzienie: 300 g konfitury malinowej + sok z 1/3 cytryny

Na wierzch: 1 roztrzepane jajko + płatki migdałowe

Mąkę przesiewamy do naczynia, mieszamy z bułką tartą, migdałami, cynamonem oraz gałką muszkatołową. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko oraz skórkę z cytryny, nadal ucierając. Stopniowo wsypujemy zawartość z drugiego naczynia, mieszamy do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na 2 części, formujemy kule i owijamy folią aluminiową. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Formę na tartę wykładamy papierem do pieczenia (można go pominąć, wtedy natłuszczamy foremkę masłem i oprószamy mąką). Spód oraz boki wyklejamy połową ciasta. Wykładamy konfiturę wymieszaną z sokiem z cytryny. Na wierzch układamy rozwałkowane pasy z pozostałej części ciasta. Smarujemy je jakiem, posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w temp. 170 stopni przez 30- 35 minut. Studzimy.

Gotowe!

Tarta z Linzu Tarta z Linzu

 

 

Inne przepisy z kategorii

4 Komentarze

  • Reply An etka 16 Sierpień 2016 at 16:10

    Jaka jest średnica formy na tę tartę ?

    • W kuchennym młynie
      Reply W kuchennym młynie 16 Sierpień 2016 at 19:05

      25 cm :)

  • Reply Kasia Sarna 17 Sierpień 2016 at 08:55

    wygląda pysznie! :)

    • W kuchennym młynie
      Reply W kuchennym młynie 17 Sierpień 2016 at 08:56

      Dziękuję! I daję słowo, że warta jest grzechu :) Jedna z moich ulubionych.

    Zostaw komentarz