Trufelki z daktyli

0
625
Rate this post

Bez mąki, jajek, cukru i masła, czyli pyszna, ale przede wszystkim zdrowa alternatywa dla tradycyjnych pralinek. Trufelki na bazie daktyli dodadzą wam kopniaka energetycznego i zaspokoją zachciankę na małe co nieco 🙂 Pamiętajcie jednak, że i w tym przypadku umiar jest wskazany- 2 dziennie w zupełności wystarczą. Bakalie i orzechy  bogate są w wiele cennych związków i minerałów, ale musimy pamiętać, że nie należą do składników niskokalorycznych. Garść dziennie to maksimum, większa ilość może z czasem przełożyć się na niechciane, dodatkowe kilogramy. A tego nie chcemy 🙂

Składniki (na ok 20 kuleczek):

  • 1 szklanka daktyli
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych
  • 1/2 szklanki płatków jaglanych
  • 2 łyżki jagód goi
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Daktyle przekładamy do miseczki, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na około 20 minut. Migdały, orzechy, jagody goi oraz płatki jaglane miksujemy na „miazgę”, dodajemy odsączone daktyle, kakao, siemię lniane oraz odrobinę aromatu waniliowego. Całość ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Z masy formujemy niewielkiej ilości kuleczki. Dodatkowo możemy optoczyć je w zmielonych orzechach, migdałach czy kokosie.

Smacznego!