Trufle z daktyli i awokado

0
1317
Rate this post

Trufle z daktyli i awokado z dodatkiem wiórków kokosowych, migdałów, kakao i płatków jaglanych. Zdrowe słodkości bez jajek, mąki, cukru i tłuszczu- możecie sięgać po nie bez wyrzutów sumienia 🙂

Trufle z daktyli i awokado

Składniki (ok 30 sztuk):

  • 200 g daktyli
  • 1 awokado
  • 50 g migdałów
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżki płatków jaglanych
  • 1 łyżka siemienia lnianego odtłuszczonego
  • + wiórki kokosowe lub mielone migdały do obtoczenia trufli

Daktyle zalewamy wrzątkiem i namaczamy przez 30 minut, następnie wylewamy wodę. Awokado obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i blendujemy do uzyskania zwartej konsystencji. Z masy formujemy kule, następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych lub mielonych migdałach.

Gotowe!