Trufle

Trufle z daktyli

29 Styczeń 2017
Trufle z daktyli

Trufle z daktyli- zdrowa przekąska na słodko, do zrobienia w kilkanaście minut. Bez cukru, mąki i jajek :)

.

Trufle z daktyli

.

Składniki (ok 20 sztuk):

  • 120 g daktyli
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 25 g płatków migdałowych
  • 3 łyżki płatków jaglanych
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1 banan

Daktyle wsypujemy do rondelka, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na min. 30 minut. Odsączamy z wody. Daktyle, czekoladę oraz migdały umieszczamy w jednym naczyniu i mielimy. Dodajemy banana i ucieramy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy płatki jaglane oraz drobno pokrojone rodzynki. Masę ponownie wyrabiamy, a następnie przekładamy ją i zawijamy w folię aluminiową. Odkładamy do lodówki na kilka godzin- gdy masa się schłodzi łatwiej nam będzie formować trufle. Za pomocą łyżeczki odmierzamy w miarę równe porcje i formujemy w kule. Gotowe! P.S. Daktyle możemy dodatkowo obtoczyć w zmielonych orzechach, migdałach lub wiórkach kokosowych.

Smacznego!

Trufle z daktyli

 

Inne przepisy z kategorii

Brak komentarzy

Zostaw komentarz