Trufle z daktyli- zdrowa przekąska na słodko, do zrobienia w kilkanaście minut. Bez cukru, mąki i jajek :)
.
Trufle z daktyli
.
Składniki (ok 20 sztuk):
- 120 g daktyli
- 50 g gorzkiej czekolady
- 25 g płatków migdałowych
- 3 łyżki płatków jaglanych
- 3 łyżki rodzynek
- 1 banan
Daktyle wsypujemy do rondelka, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na min. 30 minut. Odsączamy z wody. Daktyle, czekoladę oraz migdały umieszczamy w jednym naczyniu i mielimy. Dodajemy banana i ucieramy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy płatki jaglane oraz drobno pokrojone rodzynki. Masę ponownie wyrabiamy, a następnie przekładamy ją i zawijamy w folię aluminiową. Odkładamy do lodówki na kilka godzin- gdy masa się schłodzi łatwiej nam będzie formować trufle. Za pomocą łyżeczki odmierzamy w miarę równe porcje i formujemy w kule. Gotowe! P.S. Daktyle możemy dodatkowo obtoczyć w zmielonych orzechach, migdałach lub wiórkach kokosowych.
Smacznego!
Brak komentarzy