Dania główne Kasze

Zapiekanka z kaszy jaglanej z pieczarkami i suszonymi pomidorami

17 Kwiecień 2015
DSC08656zzz

W poszukiwaniu nowych smaków często zaglądam na rozmaite blogi kulinarne- buszowanie po apetycznie wyglądających stronach nakręca żołądek na maksymalne obroty. Gdyby tylko istniała taka możliwość, niejedno zdjęcie byłabym w stanie zdegustować. I tak oto trafiłam wczoraj do świata Angie, prowadzącej bloga „iadorecinnamon.blogspot.com”. Jej pomysł na kremową zapiekankę z kaszy jaglanej wydał mi się ciekawym połączeniem i nie pozostało mi nic innego jak pójść w jej ślady. Podobnie jak autorka przepisu, w trakcie pieczenia podzieliłam jej niepokój co do odpowiedniej konsystencji kaszy- obawiałam się, że nie napęcznieje odpowiednio, a tym samym będzie twarda. Jednak i w tym przypadku utwierdziłam się w przekonaniu, że nie należy się stresować na zapas. Wszyła przepyszna!

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 500 ml bulionu
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 3 łyżki słonecznika
  • 1 cebula
  • 5 pomidorów suszonych na słońcu (lekka odmiana tych w oliwie)
  • 250 g pieczarek
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • imbir – świeży lub suszony
  • 30 g mąki pszennej

Kaszę jaglaną zalewamy zimną wodą, dokładnie płuczemy i odcedzamy. Siemię lniane oraz słonecznik prażymy przez chwilę na suchej, rozgrzanej patelni, by nabrały nieco koloru. Czosnek oraz cebulę drobno kroimy, a następnie wrzucamy do rondelka i smażymy na oliwie do momentu, aż się zeszklą. Dodajemy imbir oraz 1/2 ilości pieczarek pokrojonych w paski, smażymy przez kolejne 3 minuty. Całość zalewamy bulionem i doprowadzamy do zagotowania.

W garnuszku łączymy ze sobą mleko oraz mąkę, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie powoli wlewamy na patelnię. Dorzucamy do jej zawartości również kaszę jaglaną, suszone pomidory pokrojone w kostkę oraz siemię i słonecznik. Gotujemy przez chwilę, aż masa nieco zgęstnieje. Doprawiamy papryką, bazylią oraz oregano.

Powstałą masę umieszczamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, na jej wierzch układamy pozostałe pieczarki pokrojone w paski, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Pieczemy przez ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

DSC08661zzz

Inne przepisy z kategorii

2 Komentarze

  • Reply Iga Dietmap.pl 22 Kwiecień 2016 at 14:02

    Pyszna zapiekanka i świetny blog! Zarówno przepisy jak i wygląd 100% w moim guście! Będę zaglądać częściej! ;)

    • W kuchennym młynie
      Reply W kuchennym młynie 22 Kwiecień 2016 at 14:07

      Dziękuję! Będzie mi miło ;)

    Zostaw komentarz