Osoby, które często podróżują z pewnością mają przyjemność kosztować regionalnej kuchni. Jak wiadomo nie tylko Polska słynie z oryginalnych potraw, inne regiony świata także mogą się tym pochwalić. Jeżeli szczególnie zainteresują nas jakieś zagraniczne kulinaria, to chętnie przenosimy je do naszych kuchni. Pozostaje jednak zadać sobie pytanie czy gotowanie takich nietypowych specjałów na polskich składnikach ma sens?

Wszystko zależy oczywiście od tego co chcemy osiągnąć. Jeżeli mamy zamiar odzwierciedlić dany smak, to podczas podróży od razu warto zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co prawda w naszych sklepach coraz częściej można znaleźć nietypowe przyprawy i produkty pochodzące z drugiego końca świata, ale są takie składniki, które trudno dostać w Polsce. Jeżeli wiernie chcemy odzwierciedlić dany przepis, to musimy o tym wcześniej pomyśleć. Pamiętajmy jednak o tym, że kuchnia daje nam spore możliwości i pozwala na kreatywność. Niekiedy przez zupełny przypadek wychodzą nam zaskakujące i bardzo oryginalne potrawy.