Zielono mi! Zupa brokułowo – porowa

0
1460
Rate this post

Bogactwo witamin na jednym talerzu- brokuł, por oraz natka pietruszki to jedne z najbardziej wartościowych, zielonych składników używanych w kuchni. Posiadają wyjątkowe właściwości zdrowotne, dzięki czemu chronią nasz organizm przez wieloma chorobami i infekcjami. Zapraszam na porcję po samo zdrowie 😉

Składniki:

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy, 1 masła
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • 1 brokuł
  • 1,25 l bulionu warzywnego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • ostra papryka

Dodatkowo:

  • podprażone pestki słonecznika
  • 100 g sera gorgonzola + 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • makaron- u mnie świderki o smaku pomidorowym

Pokrojoną cebulę oraz czosnek wrzucamy na rozgrzany w rondlu o grubym dnie tłuszcz, podsmażamy. Marchewkę oraz pora kroimy w plasterki, dorzucamy do garnka, doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość dusimy przez ok 5 minut, po czym wlewamy bulion. Różyczki brokuła dodajemy do zupy, gotujemy pod przykryciem około 15 minut. W połowie gotowania dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. Gdy warzywa zmiękną, odstawiamy zupę z palnika i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy do smaku pieprzem, gałką muszkatołową oraz papryką. Podajemy z makaronem, roztopionym serem oraz pestkami słonecznika.

Smacznego!