Polacy są tym narodem, który doskonale zna smak grzybów i stara się wykorzystywać je pod różnymi postaciami. I jeśli chodzi o polskie kulinaria, to niewątpliwie jednym z tych dań, gdzie grzyby lubimy stosować są zupy grzybowe.
Ze świeżych, czy z suszonych? Zależy, jakie mamy. Grzyb, jeśli jest prawidłowo wysuszony, zachowuje w sobie wszystkie swoje walory smakowe i aromatyczne. Jeśli więc nie mamy grzybów świeżych, po suszone możemy też spokojnie sięgnąć. A jak je przygotować? Odpowiednio namoczyć. A gdy już zostaną namoczone, należy je w lekko osolonej wodzie podgotować. Razem z tą wodą grzyby przelewa się do przygotowanego wcześnie bulionu drobiowego, wołowego, czy warzywnego i razem jeszcze z około 30 minut gotuje. Zresztą zupa będzie gotowa w momencie, kiedy grzyby będą już miękkie.
A z czym taką zupę podawać? Można z tradycyjnym makaronem. Można też z ziemniakami. To wszystko zależy od naszego gustu. Pamiętajmy tylko, żeby po grzyby sięgać wyłącznie do sprawdzonych źródeł, aby mieć pewność, że je się grzyby jadalne.

1 KOMENTARZ

Comments are closed.